TISKOVÁ ZPRÁVA - Expedice Solovecký labyrint - GREAT TRIP 2017

Praha, 2. září 2017 – Uprostřed Bílého moře, daleko na severu Evropy, 140 km od severního polárního kruhu, leží Solovecké ostrovy. Zde se nachází slavný pravoslavný klášter, založený ve středověku a po staletí fungující jako bašta vzdělanosti a víry, právě zde ruští bolševici vybudovali po roce 1920 první tábor nucených prací souostroví GULAG.
Množství sladkovodních jezer a příjemné ostrovní mikroklima ale lákalo osídlence již daleko dříve. Poslední výzkumy ukazují, že tady žili lidé už před 4000 lety, měli zde svá sídla a na nedalekém Velkém Zajackém ostrově vybudovali rozsáhlé kultovní místo. A právě toto místo a jeho bližší zmapování, je cílem naší cesty.
Solovecké ostrovy jsou dnes největším nalezištěm pravěkých labyrintů v severní Evropě. Zatímco v jiných částech tohoto kontinentu se kamenné labyrinty nacházejí jen jednotlivě, na Solovkách je jich celkem 35 a v jejich bezprostřední blízkosti se nachází příbližně tisíc kamenných násypů, symbolických hrobů. Rozměry těchto labyrintů jsou různé: průměr se pohybuje od 1 m do 25 m, výška kamenného reliéfu nepřesahuje 50 cm.
Na Velkém Zajackém ostrově, který je součástí archipelagu a leží nedaleko hlavního Soloveckého ostrova, se nachází 13 labyrintů a asi 850 kamenných mohyl. Archeologické vykopávky prokázaly, že v těchto mohylách jsou uloženy lidské a zvířecí ostatky, radiokarbonová datace odhadla jejich stáří na 4000 let.
Mimořádný rozsah památek na malé ploše Zajackého ostrova nám umožňuje vyslovit hypotézu, že se zde nacházelo místo konání kultů a to nejen pro obyvatele ostrovů, kterých zde zřejmě žilo jen malé množství, ale i pro obyvatele pobřeží, ať už západně ležícího Kemského nebo na východně se nacházejícího Oněžského poloostrova. Tehdejší obyvatelé těchto oblastí museli být odvážnými a skvělými námořníky a jak ukazují současné experimentální rekonstrukce ruských archeologů, tehdejší plavidla jim umožňovaly dosáhnout ostrovů z obou stran.
Cílem expedice, která bude pracovat především na Velkém Zajackém ostrově Soloveckého archipelagu, bude provést 3D fotografování zachovalých labyrintů a jiných kultovních objektů za účelem jejich dalšího výzkumu. Zajacké ostrovy samotné jsou místem přísné ochrany zdejší přírody a výzkum labyrintů a jejich účelu je tímto prakticky znemožněn. Expedice navštíví i na leziště pravěkých petroglyfů na pobřeží Bílého moře a Oněžského jezera, které by mohly mít souvislost se Soloveckými labyrinty.
Takže, jak bude vypadat toto místo po práci našeho zaměřovacího teamu? To vám rádi ukážeme po akci.
Další informace:
Česká republika

---------------------------------------------------------
Poznámka pro editory:
Tento příběh začal jednoho letního dne roku 1990, kdy jsem společně s kamarády poprvé tajně v podpalubí lodě Naděžda připlul na Solovecké ostrovy, které byly v té době v zakázaném vojenském pásmu, nepřístupné a tajemné. Od té doby tam jezdím skoro každý rok a postupně pro sebe odhaluji úžasnou historii těchto ledovcových ostrovů uprostřed Bílého moře, jejich krásu i tajemství. Místní pravěké labyrinty k těmto tajemstvím bezpochyby patří a odhalení jejich funkce pro tehdejší stavitele je bezesporu lákavá výzva.
Zdroje:
►HIT-HIT: https://www.hithit.com/…/3…/expedice-solovecky-labyrint-2017
► GREAT TRIP FACEBOOK: https://www.facebook.com/velky.vylet
► Youtube ukázka 3D LASEROVÉHO skenu budovy staré rychty:https://youtu.be/cyGjPGFZLg4
► SOLOVECKÝ KLÁŠTER: http://solovki-monastyr.ru
► Zdroj: Dokument z roku 2005 o cestě na Solovky. Část 1.
► Zdroj: Dokument z roku 2005 o cestě na Solovky. Část 2.
► Zdroj: http://www.mingeo.wz.cz/…/geoZajimavost083-kamenne-artefakt…

Komentáře

Oblíbené příspěvky